Fa anys que el context econòmic no donava tantes oportunitats per negociar el preu de compra d’un habitatge com ara. A Espanya existeix un gran estoc de cases buides a més de molts propietaris i/o empreses promotores que necessiten treure-se-les de sobre per obtenir liquiditat. Ja no et poden dir que ‘els hi lleven de les mans’, ni hi ha gent disposada a hipotecar-se fins a l’infinit i pagar el que sigui.
Tot això afavoreix que el comprador pugui negociar alguna rebaixa en el preu de compra. Des d’api.cat et donem alguns consells de com fer-ho!
1. Si estàs interessat a comprar un pis a Castelldefels, estiguis tractant amb un agent immobiliari o directament amb el propietari recorda que el preu sempre el posa l’amo i que aquest ja sol arrodonir-lo perquè hi hagi un petit marge de negociació. Amb la qual cosa, el primer consell és que no et tallis, ara com ara iniciar una negociació és pràcticament una de les regles del joc.
2. Comença per demanar una rebaixa substanciosa, així davant la primera negativa del propietari podràs iniciar una espècie de regateig en la qual podràs controlar el progressiu augment del preu i les dues parts tindreu la sensació que dialogueu per arribar a un acord beneficiós per tots.
3. El preu de l’habitatge s’estableix a partir de 2 factors principals: el que en el seu moment li va costar al venedor i l’estat del mercat immobiliari. Si és un habitatge que es va comprar abans del boom, segurament va ser adquirida per una xifra molt més assequible que en els anys de la bombolla immobiliària, per tant el teu marge de negociació serà més ampli.
Òbviament el venedor posarà un preu ‘actualitzat segons el mercat’ però no estarà angoixat per intentar recuperar una xifra astronòmica que no va pagar. Intenta esbrinar l’any en què va comprar aquest pis a Sitges que tant desitges i podràs fer-te una idea del preu.
4. Fes un estudi de mercat de la zona on es troba l’habitatge que vols comprar. Mirant els anuncis d’internet i de les immobiliàries de la zona podràs calcular un preu mitjà i tenir arguments per a la teva negociació si veus que et demanen molt més que la mitjana que has estat esbrinant.
5. Les presses poden ser les teves aliades si el propietari necessita liquiditat i té certa urgència a vendre. Això et dóna avantatge perquè si mostres un interès real, pots pressionar el preu a la baixa a canvi de tancar l’operació ràpidament.
6. Investiga si el pis o la casa fa molt temps que està anunciat sense vendre’s, i si és així, valora si el preu pot ser-ne la causa. Segurament ho sigui, ja que en general i amb l’estat actual del mercat, una casa en bones condicions i amb el preu correcte té un període de venda d’entre 6 i 8 mesos.
7. Valora l’estat de l’habitatge amb detall perquè els desperfectes són un element fonamental per pressionar el preu a la baixa. Per exemple, si és un pis molt ben situat però que està per reformar, no pot tenir el mateix preu que un pis de la mateixa zona que està per entrar a viure. Si aparentment està bé però cal renovar la instal·lació elèctrica o les canonades perquè són molt velles, has de tenir en compte que són reformes cares i això també pots utilitzar-ho com a argument per abaixar el preu.
Foto: Pinterest