Si fa temps que estàs pensant en comprar una casa de poble o un pis a la ciutat, analitzant diferents ofertes de cases i fins i tot ja estàs fent visites, no et perdis aquest post sobre les 8 coses que has de considerar abans de comprar un habitatge.
Imaginem que estàs interessat a comprar una casa api a Mataró, has de saber que tal i com està el mercat, trobaràs tant a propietaris amb ganes de vendre ràpid i disposats a fer importants rebaixes per persuadir-te, com a propietaris que no tenen cap pressa en vendre i no et rebaixaran ni un euro. Sigui com sigui i per molta rebaixa que t’ofereixin, la inversió que suposa comprar una casa mereix considerar alguns aspectes previs.
1. Investiga com és el veïnat: si ja vius al mateix veïnat, et pots saltar aquest pas, però si no el coneixes molt o solament tens referències a través d’amics i familiars, pren-te un temps per investigar quin tipus de barri és i quin tipus de veïns hi viuen. Si busques tranquil·litat, per exemple, no és el mateix comprar una casa en ple centre que en un barri més apartat en una urbanització residencial.
2. Observa si hi ha escoles a prop: si estàs pensant a tenir fills o ja els tens però han de canviar d’escola a causa de la mudança, no t’oblidis d’investigar quines guarderies o escoles hi ha als voltants. Pot ser que no sigui un criteri decisiu però és important, ja que d’això dependran gran part dels desplaçaments diaris que hauràs de fer si arriba aquest moment.
3. Assabenta’t de quins serveis hi ha: si no t’agrada viure apartada, no deus estar mirant per comprar una casa de camp, però entre això i estar en ple centre hi ha un gran ventall de possibilitats. Per això mateix, fixa’t amb quins serveis comptes a la zona: supermercat, gimnàs, ferreteries, botigues, oficines de l’administració local, etc.
4. Visita la zona en diferents franges horàries del dia: Per fer-te una idea de si és una zona tranquil·la per viure, visita-la en diferents hores del dia. D’aquesta manera podràs comprovar el nivell d’enrenou que hi ha als voltants, si els carrers estan molt transitats o no, el nivell de soroll, si hi ha bars o llocs d’oci a prop que puguin generar sorolls molests per la nit, etc.
5. Investiga la mobilitat i la xarxa de transports: És fàcil trobar aparcament? Si no ho és, hi ha opcions de llogar o comprar una plaça de pàrquing? Quins transports públics es troben a la zona? Est és un factor importantíssim que pot generar-te autèntics malsons si no ho has contemplat amb anterioritat.
6. Sol·licita una inspecció tècnica de l’habitatge abans de comprar: si ja saps quina casa és la que vols comprar i ja estàs en negociacions però t’envaeixen els dubtes sobre el bon estat de la construcció o de les instal·lacions, demana al teu agent immobiliari i al propietari que et permetin fer una revisió tècnica per acabar de decidir.
7. Parla directament amb els propietaris: Encara que tinguis a un professional api mediant en la compra, parlar directament amb els propietaris et serà d’utilitat doncs ells són els que han estat vivint allí i et podran resoldre dubtes com per exemple, quines reformes han fet al llarg de la seva estada, quines coses caldria arreglar, com és la comunitat, etc.
8. Esbrina quines despeses addicionals hi ha, especialment si canvies de ciutat: hauràs de conèixer quins impostos locals t’afectaran, a quant ascendeixen les despeses de comunitat si n’hi ha, o quins serveis extra hauràs d’afrontar, com per exemple, llogar una plaça de pàrquing.
Foto: Pinterest