Tenint en compte que més de la meitat de la població mundial viu en ciutats, el fet que un entorn urbà sofreixi l’impacte d’un desastre natural, implica que el nombre de víctimes i les pèrdues de recursos naturals i econòmics sigui molt més notori. Per reduir aquesta vulnerabilitat, Nacions Unides i la Fundació Rockefeller treballen per fer ciutats resilients i una d’elles és, precisament, Barcelona. T’ho expliquem a Api.cat!
Efectivament, el 54% de la població mundial viu en ciutats i Nacions Unides preveu que el 2050 aquesta xifra augmentarà fins a un 66%. A aquest ball de xifres encara li podem afegir la problemàtica de les ciutats superpoblades, com Tòquio, que amb 28 milions d’habitants és la ciutat més poblada del món. T’imagines l’impacte que hi tindria un desastre natural? Segurament seria més lleu si es tracta d’una ciutat resilient.
Què és una ciutat resilient?
La resiliència urbana és la capacitat d’una ciutat per restablir el seu funcionament davant qualsevol situació de crisi (provocada per la naturalesa o per l’ésser humà) o fins i tot d’evitar-la.
Barcelona ja fa anys que treballa en aquest camp, convertint-se en un referent internacional, a més d’acollir la seu mundial del programa de resiliència urbana d’ONU-Hàbitat, que treballa per augmentar la resiliència i tenir ciutats millor preparades per afrontar crisis que afectin serveis i infraestructures.
Des de finals de 2014, la ciutat també forma part de la xarxa de les 100 Ciutats Resilients promoguda per la Fundació Rockefeller.
I què ha fet Barcelona per ser una ciutat resilient?
Segons l’Ajuntament de Barcelona, al llarg de la seva història la ciutat ha dut a terme accions de millora que l’han fet més resilient en l’àmbit urbà, després de sofrir episodis climatològics intensos, ja sigui per insuficiències tecnològiques o de serveis. Alguns exemples són la xarxa de dipòsits d’aigües fluvials per evitar les inundacions a l’espai públic i abocaments incontrolats al litoral, la dessaladora per als períodes de sequera o els plans d’actuació de protecció civil.
D’altra banda, la Fundació Rockefeller assegura que la ciutat ha començat a abordar els seus desafiaments de contaminació amb la creació de projectes que promouen les energies renovables, la reducció de l’ús de combustibles fòssils al port, l’augment del transport públic o l’adopció de vehicles elèctrics per al parc automotor de la ciutat. Des de la Fundació consideren, a més, que Barcelona està a l’avantguarda en la planificació de la capacitat de recuperació enfront d’aquests i altres reptes.
Per què interessa tenir ciutats resilients?
Perquè durant l’última dècada, els desastres naturals han perjudicat a més de 220 milions de persones i causat danys econòmics valorats en 100 milions de dòlars anuals. La quantitat de persones afectades per catàstrofes des de 1992 arriba a 4.400 milions (equivalent al 64% de la població mundial), i el dany econòmic és d’uns 2 bilions de dòlars (equivalent a 25 anys del total de l’Ajuda Oficial al Desenvolupament).
Coneixies el concepte de ciutat resilient? Què et sembla que Barcelona sigui una d’elles?
Foto: BIT Comunicació