És 2015 i ja només en queden 5 anys més de termini perquè la Unió Europea compleixi amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica en la major part del parc d’habitatges. No obstant això, aquesta adaptació va molt lenta i posa en perill assolir la meta, especialment en els habitatges de lloguer.
Per aquest motiu Espanya, al costat d’altres 7 països europeus -Alemanya, Dinamarca, República Txeca, França, Polònia, Regne Unit i Països Baixos- s’han involucrat en un projecte de recerca per analitzar quins incentius es necessiten i quins costos suposen les obres de renovació en els habitatges de lloguer per millorar la seva eficiència energètica i sostenibilitat en el temps.
I és que com ja et vàrem explicar en un post anterior d’api.cat, a ningú li convé ignorar l’eficiència energètica del seu pis de lloguer a Girona o de la seva casa a Lleida. I no és una qüestió d’haver de complir amb la normativa europea perquè així ho diu la llei, és una qüestió que va molt més enllà, que implica un estalvi directe a la butxaca de propietaris i/o inquilins i de garantir el futur del planeta on vivim tots.
El projecte es denomina ‘RentalCal. Incentius a través de la transparència: l’entorn del mercat d’habitatge europeu com a incentiu per a la inversió en rehabilitació i en suficiència energètica’ i ho coordina Alemanya a través de l’Institut Whohen und Umwelt GMBH.
La iniciativa d’Espanya i els altres 7 països europeus que participen, està previst que duri 3 anys i s’emmarca dins del programa Horizon 2020, el més gran de la Unió Europea sobre R+D, dotat amb més de 80 mil milions d’euros, inversió privada a part.
Al projecte hi treballen economistes, aparelladors, sociòlegs, urbanistes i experts en noves tecnologies, segons explica en una entrevista amb Efe, Paloma Taltavull, investigadora principal del projecte a Espanya i professora de l’Institut d’Economia Internacional de la Universitat d’Alacant (UA).
L’experta espanyola considera que, l’eficiència energètica representa un valor afegit per a la propietat immobiliària, a més de ser imprescindible per a poder fer front al creixent cost de l’energia. I és que el preu de l’energia no ha parat de créixer en els últims anys i les famílies saben molt bé el que costa pagar les factures de la llum, visquin en un pis de lloguer a Barcelona o en una casa a Olot.
Convida també a deixar de pensar que fer millores en l’eficiència energètica suposa un desemborsament important de diners, ja que “Les innovacions tecnològiques en l’aïllament tèrmic de cases, la instal·lació de plaques solars i la reducció de consum energètic estan molt avançades i es podran produir a uns costos assequibles en fabricar-les en les quantitats que requereix la renovació del parc, la qual cosa beneficiarà en el preu final al consumidor“.
Què et sembla que Espanya participi en aquest programa? Creus que se li està donant la deguda importància a l’eficiència energètica? Explica’ns-ho!
Foto: Pinterest