Si fas una mica de memòria, recordaràs que a l’octubre del 2015 va haver-hi una gran polèmica referent a la reforma del sistema elèctric espanyol i al que es va batejar com a impost al sol. Es tracta d’un Reial decret d’Autoconsum que va aprovar el govern amb l’objectiu de gravar amb impostos a aquelles persones que es connectin a la xarxa elèctrica per generar i emmagatzemar la seva pròpia energia.
Arran de la polèmica, les empreses d’energies renovables van iniciar una batalla legal contra aquesta reforma. T’expliquem la seva evolució a les notícies immobiliàries d’Api.cat
El 2016 ha començat amb una bona notícia per als defensors de les energies renovables: El Tribunal Suprem ha admès a tràmit el recurs contenciós-administratiu contra el reial decret d’autoconsum que va presentar l’Associació d’empreses d’Energies Renovables (APPA). Es tracta del primer recurs contra aquesta norma que accepta el Tribunal, entre la vintena que han presentat altres associacions i organitzacions com l’Associació Nacional d’Inversors en Energia Fotovoltaica (Anpier), la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF), Greenpeace o CC.OO.
Totes elles creuen que aquest decret que pretén regular l’autoconsum discrimina a les tecnologies renovables en benefici de les tecnologies fòssils i les grans companyies elèctriques, alhora que vulnera el principi constitucional de la llibertat d’empresa i contravé les directives europees 2009/28/CE de foment de les renovables i la 2009/72/CE del mercat interior de l’electricitat. Ets auto consumidor d’energia a un habitatge a Barcelona? Com creus que acabarà?
El quid de la qüestió i els diferents punts de vista
La polèmica neix del fet que el decret preveu una sèrie de càrrecs afegits pels auto consumidors que també estiguin connectats a la xarxa. És a dir, aquelles persones o empreses que opten per l’autoconsum, per exemple instal·lant plaques solars que emmagatzemen energia, però que alhora tenen contractat el subministrament per a les necessitats d’energia que no aconsegueixin a cobrir mitjançant l’autoconsum. Aquests càrrecs són qüestionables perquè l’auto consumidor ja paga els seus impostos pel fet de tenir el servei elèctric normal contractat.
Davant això, el govern del PP considera que en estar usant la xarxa elèctrica, els auto consumidors han de pagar un impost extra per contribuir amb els costos de manteniment del sistema. Cosa que el Ministre Soria va qualificar de “peatge solidari”.
Per contra, les associacions de consumidors, les organitzacions mediambientals i les empreses d’energies renovables consideren que la mesura solament pretén retardar la inevitable arribada d’un nou model energètic més respectuós amb el medi ambient, cap al qual ja s’encaminen els països més desenvolupats, per al benefici de les grans elèctriques.
I tu, què opines sobre l’anomenat impost al sol?
Foto: BIT Comunicació