Són molts els estrangers que han aprofitat la baixada del preu de l’habitatge al nostre país per aconseguir el somiat pis de retir davant de la platja. A api.cat ja t’hem explicat quins passos han de donar els ciutadans estrangers no residents per comprar-se una casa a Espanya, però saps quins impostos paguen?, i són els mateixos que paga un ciutadà espanyol resident? Vegem-ho!
Segons les últimes estadístiques del Consell General del Notariat, en el segon trimestre del 2014 la compravenda d’habitatge lliure per part d’estrangers no residents es va incrementar un 11,9%, sumant 5 anys de creixement continuat. Casualitat? Segur que no, la baixada dels preus i l’obtenció del permís de residència per a inversions superiors als 5000.000 euros han estat un factor clau.
La majoria són ciutadans europeus, amb el rànquing encapçalat pels britànics, seguits dels francesos i els alemanys, a més de ciutadans extracomunitaris com els russos o els xinesos, a la cua dels top 10.
Com qualsevol persona, quan un estranger compra una casa a Sitges, per exemple, ha de fer front a una sèrie de despeses afegides a la compravenda de l’immoble en si, entre ells, els impostos.
Per llei, tant el comprador espanyol com l’estranger paguen exactament els mateixos tributs per comprar una casa: l’IVA, l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i l’Impost d’Actes Jurídics Documentats, a més de les despeses del notari i del registre de la propietat.
La diferència entre nacionals i estrangers no residents està a l’hora de vendre. Si un estranger no resident vol vendre la casa de Lloret de Mar que va comprar fa uns anys, haurà de pagar l’impost sobre la renda de no residents (IRNR) i per l’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU o plusvàlua municipal).
L’impost sobre la renda de no residents (IRNR)
És un tribut de caràcter directe que grava la renda obtinguda en territori espanyol per les persones físiques o entitats no residents al país.
El tipus impositiu que els no residents procedents de la Unió Europea, Islàndia i Noruega apliquen a la transmissió d’immobles en 2015 és del 20% i el 2016 serà del 19%. El tipus per als contribuents de la resta de nacionalitats és del 24% tant per aquest 2015 com pel 2016.
Vegem en un exemple l’import que hauria de pagar pel IRNR una persona no resident:
Imaginem que un francès no resident va comprar un apartament a Cambrils l’any 2000 per 120.000 euros i la ven a principis de 2015 per 300.000 euros. El guany patrimonial brut és de 180.000 euros, quantitat sobre la qual cal aplicar el 20% d’impostos, amb el que la quota tributària a pagar és de 36.000 euros.
Aquesta quota tributària es pot reduir, ja que existeix l’obligació que el comprador apliqui una retenció del 3% sobre el valor pactat de venda per evitar que el no resident se’n vagi i deixi sense pagar l’impost.
La plusvàlua municipal
L’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU), més conegut com la plusvàlua municipal, és un altre dels impostos que qualsevol estranger que vengui la seva casa d’Espanya ha de pagar, com un ciutadà més. Aquest impost és de competència municipal i grava l’increment del valor dels terrenys.
Cal abonar-ho en els 30 dies següents al tancament de la venda i en el cas que el venedor no estigui a Espanya, l’obligat al pagament seria el comprador com a substitut del contribuent.
T’ha semblat útil aquesta informació?
Foto: Activa-t
2 comments
Soy español residende en Alemania desde hace 9 años. Quisiera vender una casa de mi propiedad que esta en un pueblo para quitar la hipoteca que tengo y con el resto poder comprar un piso más barato en otro pueblo para poder ir a vivir quando me retire o vuelva (en 10 años en el peor de los casos o en 2 o 3 años en el mejor).
Tengo que pagar impuestos como un extranjero no residente?
Puedo tener excepciones de la venda de la casa por comprar vivienda de primera residencia?
Cuando me fui a Alemania me di de baja del padrón de la mi casa, pero me apunté al padrón de la casa de mis padres, porque crei que seria por un par de años y a demás alquile la casa.
Si vendo mi casa alegando que estava en el estranjero y compro el piso donde me inscribo en el padrón como vivienda habitual, puedo ahorrarme los impuestos de la venda de la primera casa?
Por otro lado, en Alemamia donde pago los impuestos (en España desde el 2008 ya dejé de hacer la declaración la renta) , nunca declaré que tenia mi casa. Es decir, en Alemania donde pago impuestos de la renta, no consta que tengo la casa y en España donde no pago impuestos de la renta, es donde tengo delcarada la casa.
No es un caso facil, pero le estaria muy agradecido si me puediese indicar o responder al respecto
Muchas gracias
Manel
Hola Manel,
Pues sí, el beneficio obtenido en la venta por un no residente de una vivienda en España está gravado con unos tipos impositivos para el año 2015 del 19,5%, 21,5% y 23,5%, según cuál sea el beneficio generado. Por adquirir una nueva vivienda en España no hay actualmente ningún beneficio fiscal.
Únicamente existe la exención por reinversión en la venta de la vivienda habitual al adquirir otra vivienda habitual, pero para ello la vivienda vendida debe ser la habitual por un plazo mínimo y continuado de tres años. Es decir, hasta no volver a España y justificar la residencia en la vivienda a vender por tres años, no podría venderla. Si se cumpliera este requisito, el beneficio proporcional a la cantidad reinvertida estaría exento de impuestos.
Saludos.
Lluis Aulina
Assessor Fiscal
PROVENÇA GRUP D’ASSESSORS
http://www.pgrup.com